香港易存網庫 [服務器租用|easyhost.com.hk] 域名 電郵 VPN 網頁寄存 快速穩定 雲端 Hosting Server 電話:(852)-21550486 / (86)-21-61979257
返回列表 發帖

旺角瓊華酒樓舊照

現今旺角瓊華中心前身,就係一間名叫瓊華既酒樓,瓊華酒樓係以前年代幾乎無人不識,尤其係中秋節前,大賣廣告,推銷佢地產既豆沙月餅,中秋、端午時節,酒樓更門庭若市。下面既相片更足以證明,當年瓊華酒樓有幾"墟陷"。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• 松柏: 絕對好圖﹗現金 + 20 M幣
    • 良師傅: 咁正既圖,冇理由唔獎﹗現金 + 100 M幣
小時候我曾聽過收音機說:"幸福"好像一個玻璃球,當掉下來,碎片遍滿地上。每個人都可以去撿, 可是無論多麼的努力,也不能把"幸福"全都撿,有些人撿得多,有些人撿得少,但,如果努力的,總 會撿到一些的,所以"幸福"就是要爭取的﹗

原帖由 歷史王 於 2008-12-14 02:26 AM 發表
訪客無法瀏覽連結,請先註冊或登入會員

現今旺角瓊華中心前身,就係一間名叫瓊華既酒樓,瓊華酒樓係以前年代幾乎無人不識,尤其係中秋節前,大賣廣告,推銷佢地產既豆沙月餅,中秋、端午時節,酒樓更門庭若市。下面既相片更足以證明,當年瓊華酒樓有幾 ...

小時候我喜歡吃瓊華的豆沙月餅,想起也使我回味,可惜隨著時代進步,瓊華被煙沒於市區中。:::06:::

評分人數

原帖由 歷史王 於 2008-12-14 02:26 AM 發表

現今旺角瓊華中心前身,就係一間名叫瓊華既酒樓,瓊華酒樓係以前年代幾乎無人不識,尤其係中秋節前,大賣廣告,推銷佢地產既豆沙月餅,中秋、端午時節,酒樓更門庭若市。下面既相片更足以證明,當年瓊華酒樓有幾 ...

以前瓊華真係好爆場好旺,而家祗能夠係舊相度懷緬一番,所以往事祗能回味...唉﹗

評分人數

回復 #1 歷史王 的帖子

睇番d相諗番以前成日去瓊華飲茶,唔經唔覺,間茶樓拆左差唔多廿年。:::06:::

評分人數

• 偶遇∼*: 有意義的回覆內容,值得嘉許!現金 + 10 M幣

隨著時代的變遷
總會有新的面貌取代
這就是流金歲月~

評分人數

• 偶遇∼*: 有意義的回覆內容,值得嘉許!現金 + 10 M幣

原帖由 donhungs 於 2008-12-16 03:24 PM 發表

隨著時代的變遷
總會有新的面貌取代
這就是流金歲月~

就係原本有既文代,消逝於新時代中,你話唏唔唏噓?:::06:::
小時候我曾聽過收音機說:"幸福"好像一個玻璃球,當掉下來,碎片遍滿地上。每個人都可以去撿, 可是無論多麼的努力,也不能把"幸福"全都撿,有些人撿得多,有些人撿得少,但,如果努力的,總 會撿到一些的,所以"幸福"就是要爭取的﹗

小弟當年[1982年]在瓊華酒樓廚房[學法]即係廚房學師,

當時廚房總廚名叫[甄華],而他的父親就是省港澳十大名廚[甄曉].

記得當時每年[做中秋月餅時]或[做五月糉],

我地廚房就要每日兩次加開十多圍(一圍十人)[福食]俾臨時散工,

即係話當時每次做中秋月餅,五月糭都起碼用上過百名散工,

我相信當時係香港酒樓來講算是一個紀錄!!

五樓係大廚房,餅房,四樓,三樓二樓係樓面,而二樓都個細廚房,

天台係燒臘工場,發魚翅工場

到每年十月就踏入酒席旺季,首先是[雙十節],

十一月結婚,嫁娶,社團讌會,

每晚小側五十圍酒席,多者二百圍.

每當[入席]時,而我地做學師嘅就好似[打仗]咁,預備[架生]即係果個[托盤].

首先要解釋,個托盤是甚東西?個托盤係木造嘅,4呎長x2呎闊,重2斤3兩[我秤過]!

入席時:每次師傅煮好,分好餸菜,我地學師仔就要將餸菜放在托盤上

由五樓大廚房跑落四樓,三樓或二樓送到[班地厘]傳菜部,

跑得慢或偷食[打猫]俾師傅發覺,實有得[小]唔使客氣!!

所以當時個個[口靚]仔都落力買嘢,無偷懶架!!

唔似現在傳菜有升降機傳遞餸菜!!!

評分人數

• 歷史王: 多謝支持回覆分享﹗現金 + 30 M幣

原帖由 pingchan_338 於 2008-12-17 12:02 AM 發表

小弟當年[1982年]在瓊華酒樓廚房[學法]即係廚房學師,

當時廚房總廚名叫[甄華],而他的父親就是省港澳十大名廚[甄曉].

記得當時每年[做中秋月餅時]或[做五月糉],

我地廚房就要每日兩次加開十多圍( ...

原來你係瓊華既師傅,多謝你係度分享工作經歷,亦都知道做廚亦都係一件唔簡單既事,相信你都較熟悉往時既酒樓文化,希望你可以做更多既分享。

從圖片以及你既分享,瓊華係以前年代曾經盛極一時,可惜而家唔能夠再經歷到"佢"既光采,如今祗好係相片及其他資料當中懷緬一番。

回復 #8 歷史王 的帖子

首先多謝歷史王版主,其實做酒樓係一件幾辛苦嘅工作,不過有時可謂[苦中作樂]!

例如當時酒樓晚上收工後,啲伙計拍檔,都會一齊食[消夜],然後至休息,

在食消夜時有講笑,有似兄弟一樣.

每逢初一,十五都會[做碼]都會有豐富晚飯,有雞有石班魚,燒肉.....現在比較少了!!

有時又搞吓[大食會]成班兄弟出外食一餐,通常都係收工後,

就算離開呢一間酒樓,都久不回來[探班],所以當時D拍檔感情幾好架,

所以就形成咗當時一種名為[老橫會],

用來俾兄弟拍檔定時聚會聯絡感情,飲飲食食,吹水,而賭博在所不免啦.

有時兄弟拍檔[手緊]就[開銀會]幫兄弟[籌祺]籌錢一人一份.

有時會介紹工作俾其他拍檔做俗稱[過班],

因飲食業廚房這行通常唔會在[街外]登報紙請人:

各位可曾見過報紙某某酒樓現聘請大廚一名??

因為廚房內有很多比較貴重貨物,如鮑魚,魚翅,如果遺失點算!!

所以要有熟人介紹,以及知道他以前的工作能力,能否勝任現在這個岡位,

係酒樓廚房,點心員工的兄弟會.當時都幾流行搞[老橫會],

首先要解釋甚麼叫老橫,這個名稱,當時好廣東菜大廚的家鄉都是順德人士,

而老橫就是他們家鄉話,意思即[老友].

現在已經成為歷史,不過還一間叫[利群社]在佐敦道,近渡船街果邊,

現在屬於飲食工會,呢間歷史最老,唔知個位主任[冰姐]還是否任職呢?

呢位冰姐十分好記性,當年邊位會友唔記得交會費,

在電話中已經認得你把聲是誰,自然叫你交會費!!!!

評分人數

原帖由 pingchan_338 於 2008-12-25 12:48 AM 發表

首先多謝歷史王版主,其實做酒樓係一件幾辛苦嘅工作,不過有時可謂[苦中作樂]!

例如當時酒樓晚上收工後,啲伙計拍檔,都會一齊食[消夜],然後至休息,

在食消夜時有講笑,有似兄弟一樣.

每逢初一 ...

呢2日我都去左旺角,經過瓊華中心,諗番主題上面幾張相片,懷緬番以前既瓊華酒樓。

亦都諗番起對面果間龍鳳酒樓,仲記得細個果陣,有次係果度食飯,仲點左一味錦鹵雲吞,後尾侍應甩左單,結果冇得食,哈哈...

原來以前就係咁請大廚既,真係唔講唔知,時而世易,有酒樓請職員都會登報招聘,大慨就係though人事部請。

我都聽聞做酒樓係辛苦既工,每個職位都有辛苦既地方,畢竟酒樓係面對唔同人既地方,比既服務同品質一定要最好﹗

得閒有時間再多分享舊式茶樓既文化呀﹗

多謝捧場﹗